Asociatia Valea Cernei
0762.618.410
Evenimente
Festivalul "Pinul Negru de Banat", editia a XII a

Pe 28 mai 2016 Primaria orasului Baile Herculane si Administratia Parcului National Domogled -Valea Cernei in colaborare cu Asociatia Valea Cernei au organizat Festivalul "Pinul Negru de Banat", manifestare traditionala ajunsa in acest an la cea de-a 12-a editie.

Festivalul a inceput cu o parada a portului popular, urmat de deschiderea oficiala a manifestarilor, in care organizatorii si invitatii acestora au vorbit despre semnificatia Pinului Negru de Banat si importanta acestei manifestari, continuand cu spectacolul folcloric sustinut de formatii si ansambluri ale comunitatilor locale.

Din partea Asociatiei au participat Grupul Vocal-Instrumental "Greierasii" si Rancea Alexia-Justina, de la Scoala Gimnaziala " Nicolae Balcescu", coordonati de catre doamnele profesor Cotirta Elena si Bumbaru Mihaela.

Cu acest prilej 25 de elevi ai clasei a V a, de la Scoala Gimnaziala "Nicolae Balcescu", au interpretat timp de 20 de minute melodii specifice zonei, dar si cantece patriotice la fluier. Solistii vocali au fost apreciati la scena deschisa de catre spectatori, care au ramas pana la finalul spectacolului!

De asemenea, au fost expuse pe durata festivalului desene, picturi, fotografii, poezii si eseuri despre specia protejata Pinul Negru de Banat si habitatul acesteia. Un juriu al festivalului a notat fiecare lucrare, organizatorii acordand premii, constand in diplome, carti si dulciuri.

Programul manifestarilor s-a incheiat cu proiectii de imagini si filme documentare din Parcul National Domogled-Valea Cernei.

Manifestarile au avut loc la Centrul de Vizitare al Parcului National Domogled-Valea Cernei, Baile Herculane.

COMUNICAT DE PRESA SCARISOARA NOIEMBRIE 2012

Sambata, 24 Noiembrie 2012 s-a incheiat proiectul "SI EU POT FI UN GENIU", odata cu sosirea voluntarilor in Scarisoara, cu daruri pentru copii. Cei 16 copii din Scarisoara au primit hainute pentru iarna, ghietute( cu speranta ca va trece si Mos Niculaie pe la ei), jucarii, rechizite si alimente.

Darurile pentru copii , au strabatut un drum greu, fiind si ele urcate pe scarile de salcam ce leaga Scarisoara de civilizatie si ajungand la destinatie datorita voluntarilor, ce au dus in spate povara kg si bucuria de pe chipul copiilor.

Adresam multumiri voluntarilor : Silvana Diaconescu, Cristian Stoian, Marian Avram, Dana Avram, Marian Busca, Tatiana Busca, Marga Avram, Daniela Roxana Constantin, Ioana Tatiana Geambasu, Boangiu Anca, Cosmina Raiescu, Cristi Ilie, Mihai Stoica, Ilie Radoi, sositi din Motru, Tg.Carbunesti, Craiova si Baile Herculane. Datorita lor darurile au ajuns la copiii Scarisoarei.

Multumiri va adreseaza si oamenii din Scarisoara, alaturi de copii, tuturor celor care s-au implicat in proiectul "SI EU POT FI UN GENIU" si au adus bucurie pe chipul copiilor din Scarisoara, acum in pragul Sarbatorilor de iarna 2012.

Tinerii care au initiat proiectul "SI EU POT FI UN GENIU", au speranta ca acesta reprezinta un exemplu pentru cei asemenea lor, care pot intinde o mana de ajutor celor nevoiasi, daca vor pot "muta muntii din loc!

Au ramas imprimate in sufletul voluntarilor chipurile imarmurite de uimire si radiante de bucurie ale copiilor ce spun:"MULTUMESC"!

Va stam in continuare la dispozitie pentru orice informatie privind proiectul "SI EU POT FI UN GENIU" prin e-mail : valeacernei@yahoo.com

COMUNICAT DE PRESA CRAIOVA NOIEMBRIE 2012

Joi, 22 Noiembrie 2012 a avut loc la Craiova, Casa de Cultura" Traian Demetrescu", Str. Traian Demetrescu , nr. 31, o EXPOZITIE FOTOGRAFICA IN SCOP CARITABIL, pentru implementarea proiectului "SI EU POT FI UN GENIU", proiect initiat de Silvana Diaconescu-Fotograf-,Ioana-Tatiana Geambasu-Artist Plastic -, Pasha Korpan-Fotograf, alaturi de Asociatia Valea Cernei si Primaria Cornereva.

Proiectul s-a bazeaza pe voluntari, fiind scoase la licitatie 11 opere fotografice realizate de Silvana Diaconescu si Pasha Korpan.

La vernisaj au fost prezente 63 de persoane, care au facut ca lucrarile de pe simeze sa ajunga in casele lor, ajutand in acest mod copiii Scarisoarei.

O parte din persoanele ce s-au implicar in proiectul "SI EU POT FI UN GENIU", sunt:

Sandu Boengiu, Alina Vladut, Oana Ionus,Magda Avram,Emilian Popescu,Florian Dragomir,Sorin Duca,Izabela Popa,Marian Busca,Daniela Tismararu, Mihaela Sobaru , Paul si Anca Gheorghe, alaturi de studentii de la sectia de Turism a Universitatii din Craiova si de Monica si Claudiu Cocorea, cei din urma cumparand tabloul portret al copilului Valentin din Scarisoara, avand rugamintea ca lucrarea fotografica sa ajunga la el.

Din fondurile obtinute se vor achizitiona cadouri pentru copiii din satul izolat de lume , Scarisoara, din comuna Cornereva, Judetul Caras-Severin.

La vernisaj a fost prezentat satul Scarisoara si descrise povestile de viata ale copiilor de acolo., avand alaturi pe artistul plastic Emilian Popescu, artistul fotograf Silvana Diaconescu, presedintele Asociatiei Valea Cernei- Marian Avram, directorul Casei de Cultura "Traian Demetrescu"- Alexandru Stuparu ,impreuna cu artistul plastic Ioana Geambasu.

In continuare activitatile de implementare ale proiectului se vor desfasura in satul Scarisoara, pe 24. Noiembrie 2012, cand vom ajunge la copiii Scarisoarei cu daruri.

Va stam in continuare la dispozitie pentru orice informatie privind realizarea proiectului "SI EU POT FI UN GENIU" prin e-mail : : valeacernei@yahoo.com

"SI EU POT FI UN GENIU" 22 Noiembrie 2012

22 Noiembrie 2012

Joi 22 Noiembrie 2012 va avea loc la Craiova, Casa de Cultura" Traian Demetrescu", Str. Traian Demetrescu , nr. 31, o EXPOZITIE FOTOGRAFICA IN SCOP CARITABIL, pentru implementarea proiectului "SI EU POT FI UN GENIU", proiect initiat de Silvana Diaconescu-Fotograf-,Ioana-Tatiana Geambasu-Artist Plastic -, Pasha Korpan-Fotograf, alaturi de Asociatia Valea Cernei si Primaria Cornereva.

Proiectul se bazeaza pe voluntari, fiind scoase la licitatie operele fotografice realizate de Silvana Diaconescu si Pasha Korpan. Din fondurile obtinute se vor acizitiona cadouri pentru copiii din satul izolat de lume , Scarisoara, din comuna Cornereva, Judetul Caras-Severin.

La eveniment vor participa reprezentanti ai mass-media, membrii echipei de implementare si voluntari.

La vernisaj va fi prezentat satul Scarisoara si descries povestile de viata ale copiilor de acolo. In continuare, activitatile de implementare ale proiectului se vor desfasura in satul Scarisoara, pe 24. Noiembrie 2012, cand vom ajunge la copiii Scarisoarei cu daruri.

Va stam in continuare la dispozitie pentru orice informatie privind implementarea proiectului prin e-mail: valeacernei@yahoo.com

"Tabăra Junior Ranger - Valea Cernei 22-29 iunie 2012"

Vineri - 22 iunie

Dupa un drum lung de la Timisoara, ne intalnim cu restul grupului in fata liceului din Herculane. Acolo numai fete zambitoare bucuroase ca s-a terminat scoala si dornice sa evadeze in natura pentru cateva zile. Ne organizam repede si plecam cu masinile spre cabana condusi de Aurel, un ranger de la parc. Ajunsi acolo incep problemele organizatorice. Corina reuseste sa ne multumeasca pe toti, asigurandu-se ca avem cu totii loc in camere.

Mita si Adi doresc o "aventura mai salbatica" asa ca isi monteaza cortul de armata langa cabana.

In sfarsit suntem gata cu "cazarea" si trecem la lucruri mai serioase. Facem cunostinta cu cei pe care nu ii cunoastem si ne imprietenim repede. Dupa cateva minute incepem sa jucam volei. Mingea e sparta dar ne distram prea bine ca sa ne pese.

Intre timp Marius si Corina ne pregatesc gratarele, iar noi, extenuati mergem in foisor si punem masa. Ne infruptam cu bunatatile pregatite apoi baietii aprind focul de tabara si mai lenevim in jurul lui. Pe la 11 incercam (fara prea mult succes) sa dam stingerea.

Sambata - 23 iunie

Dimineata, suparata ca nu a putut sa adoarma din cauza galagiei, Alexandra ia fluierul si merge sa dea desteptarea. Somorosi, copiii coboara la izvor, se spala, mancam impreuna dupa care ne pregatim sa mergem pe traseu. Condusi de Marian pornim spre crovuri, in muntii Mehedinti. Drumul este anevoios, fiind numai pante care ne obosesc foarte repede. Ajungem la un izvor care din pacate este secat. Facem o mica pauza acolo si ne amuzam pe seama unui soricel nevinovat caruia i-am tulburat linistea.

Trei dintre copii se intorc spunand ca traseul e mult prea greu pentru ei. Restu pornim din nou la drum. Urcam printr-o padure deasa si racoroasa care ne fereste de razele soarelui de vara, intalnim un izvor cu apa limpede si rece de unde ne refacem proviziile si ajungem, intr-un luminis unde vedem o stana.

Ne adapostim la umbra unor copaci, mancam, ne odihnim si ne recapatam forta.

Cu greu, ne ridicam si incepem din nou sa urcam. De data aceasta drumul o ia pe langa pereti de stanca, pe o carare ingusta. Ajungem la un punct de belvedere unde ni se arata maretia muntilor Cernei, strajuiti de varfurile Vlascu. E un peisaj divin si ne oprim sa il admiram si sa-l imortalizam. Marian ne arata drumul spre Inelet ce se zarea in departare, spunandu-ne ca acela e traseul pe care vom merge maine.

Pornim mai departe, iar drumul devine din ce in ce mai spectaculos trebuind sa urcam o pata foarte abrupta cu pietre care traversa despicatura dintre doua varfuri. Aceasta parte imi aminteste de muntii Retezat si incantata de ceea ce vad urc voioasa uitand de oboseala si de norii amenintatori ce se strangeau pe cer.

Dupa spusele lui Marian, desi suntem cel mai lenes grup pe care l-a avut, am ajuns cel mai departe. Mandrii de reusita continuam traseul sperand sa ajungem cat mai repede in crovuri. Dorinta ni se implineste deoarece dupa doar cateva minute vedem crovul mare. In acel momentu uitam de tot efortul depus, ceea ce vedem merita orice sacrificiu, e ceva divin ce nu poate fi descris in cuvinte.

Dupa cum spuneam cuvintele sunt prea mici sa descrie ceea ce se desfasura in jurul nostru, asa ca pozele o sa spuna mai multe:

Ne odihnim, ne plimbam, ne relaxam si admiram minunile naturii. Acel loc este pastrat intact, pur, departe de gratarele si petrecerile turistilor care ii pot stirbi din frumusete. Concluzia e una singura: cu siguranta tot acest drum anevoios a meritat.

Tristi ca trebuie sa plecam, ne luam rucsacii si incepem sa coboram. Pe drum ne mai oprim sa facem poze si spre seara ajungem la cabana

"A fost prea frumos" le spuneau colegii lor celor care s-au intors din drum. Ne racorim cu o baie in Cerna si schimbam impresii referitoare la traseu. Bucurosi si mandrii ca am reusit sa facem un traseu destul de dificil ne asezam la masa si mancam cina.

Seara cantam la chitara si se stabilesc melodiile preferate care urmau a fi cantate cel mai des de-a lungul taberei "Viata de vagabond" si "Wonderful tonight". Obositi mergem sa dormim deoarece ne astepta pentru a doua zi un alt traseu.

Duminica - 24 iunie

Inversam putin programul deoarece astazi este hramul bisericii din catunul Inelet, asa ca, dupa micul dejun, insotiti de Marian, de un ranger de la parc si sotul ei, pornim intr-acolo. Mergem un timp pe sosea pana la un pod de lemn ce traverseaza Cerna si incepem sa ucam printr-o livada. Urcusul este abrupt si obositor mai ales ca soarele este dogoritor. Incercam sa nu ne oprim si sa mergem constant ca sa nu obosim asa tare. Transpirati si sleiti de puteri ajungem la scari. Acolo, trei scari de lemn strabat un perete de stanca. Suntem uimiti cum reusesc oamenii de orice varsta sa urce si sa coboare aceste scari carand in spate diferite marfuri, in orice anotimp. Le urcam si noi pornind mai departe spre biserica.

Sunt surprinsa de binecuvantarile scrise pe bucati de scandura si asezate de-a lungul drumului, motivandu-i si dandu-le putere celor credinciosi.

Drumul continua prin padure apoi strabate un deal pe varful caruia se afla biserica. Peisajul este spectaculos, cerul albastru combinat cu frumusetea si multitudinea florilor creeaza o atmosfera de vis.

Suntem putin dezamagiti atunci cand, intalnind un localnic, aflam ca slujba a fost ieri si ca acum biserica este inchisa.

Supararea ne trece insa repede, deoarece peisajul de vara ne fura gandurile si ne incanta prin frumusete, liniste si pace. Ne odihnim la umbra unui copac si ne pregatim sa o luam din loc.

Ne intoarcem pe un alt drum care ne ofera alte peisaje. Totul e atat de frumos incat mergem ca prinsi intr-o vraja, dornici sa vedem mai mult din spectacolul naturii. Pe marginea potecii gasim fragi dulci si aromati pe care ii savuram cu pofta.

De-a lungul drumului vedem si cateva case, dar si o cascada cu ajutorul careia se genereaza curent electric. Parca traversam o alta lume, neatinsa de schimbarile lumii contemporane, in care omul traieste in perfecta armonie cu natura.

Suntem treziti din visare de ploaia care incepe si suntem nevoiti sa grabim pasul deoarece pelerinele de ploaie improvizate din saci de gunoi par a nu face fata. Ajungem la cabana uzi, ne schimbam si asteptam sa se opreasca ploaia. Mancam, cantam si apoi ne punem la somn.

Luni - 25 iunie

Ne trezim, unii mai greu altii mai usor si obositi dupa ultimele doua trasee ne rugam azi pentru unul mai usor. Mancam si pornim spre Piatra Puscata, fosta patraula austro-ungara. Andreea si Adi, angajati la parc, ne prezinta cateva informatii despre locul pe care il vizitam, dar si despre Parcul National Domogled - Valea Cernei in general.

Pentru restul zilei avem program de voie, alegand sa ramanem la Piatra Puscata si sa facem baie.

Seara luam cina si facem proiectie de film.

Marti - 26 iunie

Aflam ca Mariana, Octavian si Patrik trebuie sa se intoarca acasa, asa ca organizam festivitatea de acordare a certificatelor de ranger junior, si purtand cu mandrie palaria de ranger, facem promisiunea: "Promit sa protejez flora, fauna, apele, formatiunile geologice si mostenirea culturala a Parcurilor Nationale/Naturale. Voi continua sa explorez, sa protejez si sa invat despre Parcurile Nationale/Naturale si sa transmit cunostintele acumulate si altora".

In timpul zilei ne relaxam. Unii dintre noi merg la pescuit, altii stau si lenevesc pe lange cabana.

Seara mancam mamaliga facuta la ceaun si branza, fiind o masa binevenita pentru toti. Seara proiectam un film si apoi somn de voie.

Miercuri - 27 iunie

Dormim mai mult, luam masa apoi mergem sa facem baie in Cerna.

Dupa amiaza incepem sa jucam volei, sah, carti, sa citim, fiecare dupa preferinte.

Seara facem gratare si clatite, iar dupa masa cantam cantece de tabara in jurul focului.

Joi - 28 iunie

Ne petrecem ziua schimband impresii despre tabara. Ne relaxam admirand frumusetile din jurul cabanei.

Seara facem mancare la ceaun apoi organizam un concurs de karaoke. Suntem gata sa petrecem ultima noapte din tabara.

Vineri - 29 iunie

Ne trezim si ne impachetam lucrurile. Bagajele sunt gata. La ora 12 sunt asteptasi parintii care trebuie sa ne duca in Herculane. Tristi ca tabara a trecut prea repede ne adunam in foisor si cantam binecunoscutele melodii. Plecam spre casa alinati de gandul ca ne vom intoarce si anul viitor.

Cristiana Bacila
Foto: Mariana Bacila

Program Tabara Rangeri

Tabara Rangeri

In perioada 22-29 iunie Asociatia Valea Cernei in parteneriat cu liceul Hercules din Herculane organizeaza Tabara Junior Ranger Valea Cernei in locatia noastra din Valea Cernei.

COMITETUL DE ORGANIZARE
MARIAN AVRAM - PREȘEDINTE ASOCIAȚIA "VALEA -CERNEI"
CARMEN SORESCU - DIRECTOR AGENȚIA PENTRU PROTECȚIA MEDIULUI CARAȘ - SEVERIN
GAȘPAR IOAN - DIRECTOR ADMINISTRAȚIA PARCULUI NAȚIONAL DOMOGLED - VALEA CERNEI
ANDREA CRISTESCU - responsabil cu conștientizarea și educația ecologică,
Administrația Parcului Domogled - Valea Cernei
CORINA TRIFINA - profesor Liceul "Hercules"Băile Herculane
PERȚ AUREL - profesor Liceul "Hercules"Băile Herculane
CIOBANU ILEANA - profesor Liceul "Hercules"Băile Herculane

Program tabără Ranger Junior
22- 28 iunie 2012, Băile Herculane, Caraș Severin

Vineri 22 iunie
16,30 Sosirea participanților, Organizarea la locul de campare (montarea corturilor, sursa de apă, pregătirea hranei);
19,00 Cina 21,00-23,00 Jocuri de tabără - "Autoportrete", "Prietenul imaginar"
23,00 Stingerea

Sâmbătă 23 iunie
8,00 Deșteptarea - Igiena corporală - Înviorarea
09,00 Micul dejun;
10,00-13,00 Excursie în Crovuri - orientare în teren
13,00- 14,00 Dejun
16,00-19,00 Jocuri distractive de tabără, jurnalul zilei
19,00-20,00 Cina
20,00-22,00 Program de igienizare după activități
22,30 Stingerea

Duminică 24 iunie
08,00 Deșteptarea - Igiena corporală - Înviorarea
09,00 Micul dejun;
10,00-13,00 Istorie la Vama Austro-Ungară, Piatra Pușcată
14,00- 15,00 Dejun
16,00-18,00 Atelier de lucru - cum confecționăm un herbar
19,00-20,00 Cina,
20,30 Jurnalul zilei
21,00-22,00 Jocuri și cântece de tabără
22,30 Stingerea

Luni 25 iunie
08,00 Deșteptarea - Igiena corporală - Înviorarea
09,00 Micul dejun;
10,00-13,00 Excursie în satul Ineleț pe scări
14,00- 15,00 Dejun
16,00-18,00 Concurs de karaoke
19,00-20,00 Cina
20,30 Jurnalul de tabără
21,00-22,00 Jocuri și cântece de tabără
22,30 Stingerea

Marți 26 iunie
08,00 Deșteptarea - Igiena corporală - Înviorarea
09,00 Micul dejun;
10,00-13,00 Observarea fenomenelor meteorologice și identificarea plantelor cu ajutorul determinatorului
13,00- 14,00 Cum pregătim o masă sănătoasă
14,00- 15,00 Dejun
16,00-18,00 Atelier de lucru - "O fotografie reușită"
19,00-20,00 Cina,
20,30 Jurnalul zilei
21,00-22,00 Jocuri și cântece de tabără
22,30 Stingerea

Miercuri 27 iunie
08,00 Deșteptarea - Igiena corporală - Înviorarea
09,00 Micul dejun;
10,00-13,00 Concurs de pescuit
14,00- 15,00 Dejun
16,00-18,00 Ce facem în caz de accidente?-măsuri de prim ajutor
19,00-20,00 Cina
21,00-23,00 Foc de tabără

Joi 28 iunie
08,00 Deșteptarea - Igiena corporală - Înviorarea
09,00 Micul dejun;
10,00-13,00 - Recapitularea cunoștințelor acumulate în tabără - Acordarea certificatelor Ranger Junior
14,00- 15,00 Dejun
16,00-18,00 Strângerea taberei
19,00 - Plecarea participanților

In aceasta tabara sunt asteptati 15 elevi cu rezultate bune la invatatura si bineinteles iubitori de natura.

Marian Avram

Festivalul "Pinul Negru de Banat"

Festivalul "Pinul Negru de Banat"

Festivalul "Pinul Negru de Banat", s-a aflat anul acesta la editia a VIII-a, oragnizat fiind in data de 26 mai. Conform traditiei si anul acesta festivalul s-a desfasurat fara evenimente negative, totul fiind organizat intr-un fel specific si special, astfel toti participantii s-au distrat si au trait momentul sarbatorii.

Primaria orasului Baile Herculane si Administratia Parcului National Domogled-Valea Cernei in colaborare cu Asociatia Valea Cernei, au organizat si anul acesta Festivalul "Pinul Negru de Banat", chiar de Ziua Parcului National Domogled - Valea Cernei.

Cu acest prilej, s-au organizat multe manifestatii artistice, mult profitabile pentru orasul Baile Herculane. Statiunea a avut straie de sarbatoare, organizatorii avand grija ca festivalul sa se desfasoare cat mai bine si sa fie pe placul tuturor.

Din partea Asociatiei au participat Scoala Generala nr 2, Motru, Gorj, Liceul "Hercules" Baile Herulane si Cocora Damian (membru al asociatiei) din Craiova, care a interpretat la chitara cateva melodii live, timp de 30 min.

In desfasurarea festivalului, copiii de la Motru, un numar de 16 elevi ai clasei a V-a, au dansat timp de 10 minute dansuri populare specifice zonei, care au incantat privirile spectatorilor.

Pe langa dansurile elevilor din clasa a V-a, care au fost foarte aprecipate, au existat si melodii specifice zonei, cu imbelsugata traditie, acestea fiind interpretate de 2 eleve ale clasei a VI-a, copii fiind indrumati de catre doamnele profesor, Spita Cristina, Videscu Carmen, Balan Lavinia Luminita si Golea Ana si domnul profesor Pistol Petre.

Melodiile interpretate live au scos in evidenta iubirea tinerilor fata de folclorul romanesc in general, apoi fata de cel banatean. Localnici si turisti prezenti la acest festival s-au familiarizat pe aceasta cale cu folclorul existent in zona, apreciindu-l prin ropote de aplauze.

Din partea Liceului "Hercules", Baile Herculane au participat un numar de 25 elevi, la parada portului popular, etalandu-si frumoasele costume care povestesc istoria folclorului banatean. Acestia au fost elevi ai claselor I-IV, indrumati fiind de doamnele profesor, Trifina Corina Michaela si Zah Doina, care i-au pregatit intens pe acesti copii, insuflandu-le dragostea pentru folclor si obiceiuri banatene.

A existat si o expozitie in aer liber, unde elevii si-au expus desenele, un numar de 40, eseurile si poeziile, acestea fiind ale elevilor din clasa a V-a, aVI-a si a X-a.

Pe langa obiceiurile traditionale prezentate, au existat si unle care au adus moderniatea pe meleagurile banatene, si anume dansurile moderne, la realizarea lor participand un numar de 15 elevi ai clasei a II-a, sub indrumarea doamnei profesor Puschita Maria.

Dansul acestor minunati elevi intitulandu-se "Papusile". Toata aceasta munca a fost rasplatita, prin premii dupa cum urmeaza:

-pentru desene la expozitia in aer liber:
I Trifina Alexandra,
II Bolbotina Gabriel,
III Ciobanu Antonia, acestia fiind elevi ai claselor a V-a si a III-a.
Barbu Cornel, clasa a VI-a, elevi ai doamnei profesor Trifina Corina

- la poezie si eseuri:
I Daravoina Eliza,
II Barbu Cornel, din clasa a VI-a.
I Moaca Nicoleta,
II Timaru Sorin,
III Ciobanu Daniela, toti din clasa a X-a, fiind indrumati de doamna profesor, Ciobanu Ileana.

Totul a decurs conform programului artistic, toti participantii fiind multumiti, iar dupa terminarea spectacolului se putea citi pe chipurile tuturor tristetea generata de faptul ca spectacolul s-a terminat, si parca toti vroiau sa vina mai repede anul viitor, sa se reuneasca si sa sarbatoreasca macar la fel de bine ca si anul acesta.

Autor: Cristina Rosca membru al Asociatiei Valea Cernei

"Let's do it- Valea Cernei pentru natură!"

"Let's do it- Valea Cernei pentru natură!"

In data de 12 mai a anului 2012, Asociatia Valea Cernei, iubitoare a naturii si a mediului inconjurator, ne-a demonstrat inca o data ca daca ai vointa si iubire fata de natura, poti face multe lucruri benefice acesteia.

O alta vorba spune ca nu trebuie sa te indoiesti niciodata de un grup mic de oameni devotati, deoarece ei pot face multe lucruri, iar asta s-a intamplat cu grupul de 30 de voluntari, din care 21 de elevi ai Scolii cu clasele I-VIII, dar si elevi ai claselor a-IX-a si a X-a, ai Liceului Hercules, din orasul Herculane, care au sarbatorit Ziua Mondiala a Pasarilor Migratoare, cum numai ei stiu, prin ecologizare.

La nivel national acest grup de voluntari au sarbatorit Ziua de Curatenie Nationala, igienizand zona Coronini-Foisorul Verde, Grota Haiducilor, zona Hotelului Roman-7 Izvoare.

Este de apreciat faptul ca interesul manifestat pentru aceasta actiune benefica naturii a venit din partea Unitatilor Scolare din orasul Herculane, unde doamna profesor Trifina Corina Michaela a cultivat si a trezit dorinta elevilor de a iubi natura.

Nu au ramas mai prejos nici elevii claselor a IX-a si a X-a, care insotiti de doamnele profesor, voluntari iubitori de natura si curatenie, Ciobanu Ileana si Buba Oana Florina, s-au alaturat grupului mare de voluntari, fara sa aiba obiectii au colectat deseuri lasand in urma lor spatii naturale, care ofera acum locului un plus de frumusete si specificitate.

Este minunat faptul ca elevii participa in mod voit la aceste manifestari ecologice, si este minunat ca aceste manifestari sunt organizate de catre asociatii ca si Asociatia Valea Cernei, care an de an ne da de gandit prin efortul pe care il depune in organizarea grupurilor de voluntari.

Ei au reusit sa colecteze cantitati mari de deseuri, care au fost depozitate in saci menajeri, iar apoi au fost puse in grija celor de la Primaria orasului Herculane, care au sprijinit aceasta actiune. Voluntarii au depus multa munca, astfel ca ei au colectat mai mult de zece saci de gunoi menajer, dar ceea ce este important si de subliniat sunt spatiile curate ramase in urma, care incanta privirile turistilor si localnicilor, care si de data aceasta au fost impresionati de actiunea Asociatiei Valea Cernei.

Educatia ecologica este vazuta drept una dintre "cheile" rezolvarii problemelor actuale. Scopul Asociatiei Valea Cernei a fost si este acela de a forma cetateni constienti si preocupati de mediul natural si de cel creat de om, care sa inteleaga si sa actioneze cu responsabilitate pentru ocrotirea mediului.

Autor: Cristina Rosca membru al Asociatiei Valea Cernei

"Fapte nu vorbe"

"Fapte nu vorbe"

ASOCIATIA VALEA CERNEI a mobilizat, in week-end-ul de la inceputul lunii mai 2010, 43 voluntari care s-au apucat de ecologizarea zonei Valea Cernei.

Actiunea a inceput de la Cheile Bobotului, tema actiunii fiind sensibilizarea turistilor, prin care sa se atraga atentia asupra gunoaielor menajere, care polueaza natura, mai ales asupra pet-urilor aruncate pe albia raului Cerna.

Echipati cu saci, manusi si buna dispozitie voluntarii ASOCIATIEI VALEA CERNEI au incearcat sa demonstreze turistilor ca nu le este rusine sa se aplece sis a adune "resturile de gunoi" fiind motivate de zicala :FAPTE, NU VORBE.

Participantii la actiune au fost, in general, voluntari din Craiova care indragesc aceasta zona, educatia despre protejarea naturii fiind implementata inca de la varste fragede.

S-au distribuit 100 saci menajeri care la finalul actiunii au fost umpluti cu resturi menajere stranse de voluntari din zonele frecventate des de turisti, pana pe malul raului Cerna, in culoarul Cheile Bobotului si pana la intrarea in statiunea Baile Herculane.

Mesajul trimis celor care viziteaza Valea Cernei este de a vedea cate gunoaie "spala" Cerna dupa "distractiile" acelor turisti care parca ar fi certati cu natura.

Am confectionat acest "pastrav urias" expus pe marginea drumului, din pet-uri stranse din aceasta zona, tragand totodata un serios semnal de alarma asupra protejarii naturii si pastrarea curateniei in locurile de parcare.

Scopul a fost atins, si multumim celor care ne-au ajutat si sprijinit:
-volunTARI
-Radio Resita, Jurnalul de Caras Severin, Ziua de vest, Antena 1, Adevarul, Cronica Romana, www.ziare.com ,www.presalaminut.ro, www.ziaregratis.ro
-Primaria Orasului Baile Herculane, Parcul National Domogled-Valea Cernei, Romsilva
-Studioul Media Foto Slatina

Apariti in presa: Ziua de vest Radio Resita Jurnal de Caras-Severin

"Amprenta ecologica"

"Amprenta ecologica"

Evenimentul organizat de catre Asociatia Valea Cernei, Clubul sportiv Alternative Timisoara si Asociatia Speologica Prusik Timisoara si-a atins scopul propus, "recolta" de deseuri a fost de 400 de saci , umplandu-se doua camioane.

Voluntarii care s-au mobilizat pentru actiune au fost in numar de 153 de persoane din diferite cluburi si asociatii, cat si independenti, igienizand lacul atat pe luciul apei cu diferite ambarcatiuni, marginile drumului, cat si malurile lacului, inclusiv cele abrupte in rapel. In tabara amenajata la coada lacului Prisaca s-au stras un numar de 48 de corturi, voluntarii fiind din mai multe judete ale tarii, cat si de peste hotare.

Voluntarii si-au pus amprenta asupra lacului Prisaca din statiunea Baile Herculane igienizandu-l, din "comorile" recoltate se putea asambla o jumatate de masina care putea fi alimentata cu combustibilul dintr-un butoi de 200 de litri gasit de catre alpinisti pe unul dintre malurile abrupte ale lacului, cu vesela starnsa se putea organiza o nunta si un botez. Speram ca pe viitor semnalele de alarma pe care noi le tragem prin toate actiunile noastre sa aibe un impact din ce in ce mai mare asupra turistilor care viziteaza aceasta zona superba a tarii noastre si sa constientizeze ca natura trebuie respectata si ingrijita.

Parteneri ai evenimentului au fost: Vertical Adventure Timisoara, X-Tours, Hidroelectrica S.A sucursala Caransebes, Liceul Hercules Baile Herculane, Primaria orasului Baile Herculane, Directia Silvica Resita, Parcul National Domogled-Valea Cernei, Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin, Garda de Medui Caras-Severin.

Parteneri media: Radio Resita, Stiriong, Alpinet, Antena 1, Radio Romania Actualitati, Kiss FM, Adevarul, Cronica Romana, Jurnalul de Caras-Severin, Ziua de Vest, Banat TV.

Sponsori ai evenimentului au fost: S.C Foto Teo S.R.L Craiova, S.C Carpatina S.A, S.C Mirror FP S.R.L.

Precizam ca evenimentul a fost sustinut si promovat de catre studioul regional Radio Resita.

Multumim tuturor voluntarilor si participantilor, tuturor partenerilor, cat si sponsorilor pentru ajutorul si sprijinul acordat in reusita acestui eveniment, fara ei sigur nu am fi reusit.

Ne cerem scuze daca am omis sa mentionam pe cineva, va asiguram ca nu a fost cu intentie.